https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Aktualności
  • Kuchnia śródziemnopolska

Kuchnia śródziemnopolska

Wpis sty 9th, 2022
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Aktualności
  • Kulinarna biblioteka

Kuchnia śródziemnopolska

Nowa książka kucharska Biedronki.

 

 

Biedronka wydała nową książkę kucharską, która próbuje łączyć tradycyjne polskie smaki i zupełnie nowe smaki charakterystyczne dla krajów południa Europy. Mamy tu 80 niepowtarzalnych receptur łączących te dwa, z pozoru przeciwstawne, gusta.

 

 

„Kuchnia śródziemnopolska” powstała przy współpracy z Iną Rybarczyk i Andrzejem Polanem.

W przepisach, które znajdziecie w tej książce królują składniki z sześciu grup produktów – owoców, warzyw i świeżych ziół; zbóż; nasion roślin strączkowych; orzechów i olejów; nabiału oraz chudego mięsa i ryb. To one zapewniają naszym menu obecność składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze czy węglowodany oraz błonnika, witamin i składników mineralnych.

 

 

Kuchnia śródziemnomorska jest uważana przez dietetyków i specjalistów od żywienia człowieka za jedną z najlepiej zbilansowanych i odpowiednich diet dla współczesnego człowieka. Jednakże jej codzienne stosowanie może wydać się pewną trudnością w związku z położeniem geograficznym Polski. Biedronka postanowiła to ułatwić i zaproponowała oryginalny koncept łączenia polskich smaków i zasad kompozycji potraw charakterystycznych dla krajów południa Europy.

Wśród ponad 80 propozycji potraw znajdują się również te odpowiednie dla wegetarian, wegan, bezglutenowe oraz bez laktozy. Każdy przepis jest wzbogacony o informacje dotyczące wartości odżywczych proponowanej porcji takie jak wartość energetyczna, zawartość białka, tłuszczy, węglowodanów i soli.

 

Książka dostępna jest we wszystkich sklepach sieci Biedronka do 19.01 br. lub do wyczerpania zapasów.

Aby ją otrzymać za darmo, należy posiadać kartę Moja Biedronka i zrobić 4-krotnie zakupy, każde o wartości minimum 49 zł do dnia 19.01.2022 (maksimum raz dziennie). Udział w akcji zapisuje się na koncie karty Moja Biedronka.

Książkę można również kupić za ok. 30 zł.

 

Szlakami smaków

Ukryj komentarze

Teresa pisze:
18 stycznia 2022 o 20:25

Niestety już dawno książek w biedronce nie ma

Odpowiedz
Szlakami smaków pisze:
27 lutego 2022 o 02:38

Ale bez problemu można ją dostać np. na Allegro 🙂

Odpowiedz

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021