Gotowanie z resztek jedzenia – Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku
Gotowanie z resztek jedzenia – Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku
Marnowanie jedzenia stanowi duży problem. Zmiana kilku prostych nawyków w kwestii przygotowywania oraz przechowywania żywności może znacząco ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia. W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych.
Gotowanie z resztek jedzenia – to ostatnio najmodniejszy trend kulinarny. Ma on nawet własną nazwę – „Zero waste cooking” czyli „gotowanie bez odpadków”
Tak naprawdę nie wiadomo kto zapoczątkował tą akcję, ale włączyli się do niej szefowie kuchni słynnych restauracji. Z resztek gotuje się np. w Nowym Jorku, w restauracji Blue Hill (na liście 50 najpopularniejszych restauracji świata) czy w Londynie na Oxford Street w restauracji WastED w której możecie zjeść np. gulasz z łodyg kapusty czy hamburgery z czerstwym pieczywem.
Moda ta zawędrowała również do nas… Czego dowodem jest pierwsza kulinarna książka o „Zero waste cooking” : „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku” autorstwa Sylwii Majcher.
To książka dla wszystkich , którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.
W tej książce znajdziecie nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiecie się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!
Po przeczytaniu porad Sylwii Majcher, już nigdy nie wyrzucisz jabłka z plamką lub głąba z kapusty i nie wzgardzisz przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji?
Stosując się do kilku podstawowych zasad i korzystając z tych znakomitych pomysłów, nabierzesz wprawy w smacznym gotowaniu, nauczysz się nie tylko wykorzystywać resztki z przyrządzania posiłków, ale także, dzięki dobremu planowaniu, spowodujesz, że tych resztek będzie się w Twojej kuchni pojawiało coraz mniej. I odczujesz sporą różnicą w swoim portfelu. Na plus!
Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek – doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują wymyślne przepisy, a Sylwia Majcher pokaże, że recyklingowym kulinarnym bohaterem w swoim domu może być przecież każdy.
Jej przepisy są funkcjonale i, co ważne – łatwe do odtworzenia nawet przez amatorów.
Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu.
/materiały prasowe/
Sylwia Majcher
Wydawnictwo: W.A.B.
Ilość stron: 208
Premiera: 14.03.2018