https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Aktualności
  • Good Food Edycja Polska 02/2017

Good Food Edycja Polska 02/2017

Wpis mrz. 7th, 2017
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Aktualności
  • Prasa kulinarna

Good Food Edycja Polska 02/2017

Polska edycja prestiżowego brytyjskiego magazynu kulinarnego. Znajdziemy w nim przepisy na najlepsze dania kuchni całego świata wraz z praktycznym przewodnikiem, w którym opisano jak samodzielnie je przygotować.

Magazynu do kupienia w kioskach i salonikach prasowych.

Redaktor Naczelny poleca

W lutowym numerze rozsmakowujemy się w tradycyjnej kuchni chińskiej (s. 90) oraz wyruszamy w podróż do Kapsztadu w poszukiwaniu oryginalnych, egzotycznie kolorowych dań Południowej Afryki (s. 85). Cieszymy się ciastami i ciasteczkami robionymi z miłością (s.28) – i to nie tylko z okazji walentynek.

Wgryzamy się w soczyste steki – Tom Kerridge zdradza nam, jak przyrządzić je po mistrzowsku (s. 66). Od rana zapalamy słońce marmoladą z sewilskich pomarańczy (s. 37). Przygotowujemy też rozgrzewające potrawy z topinamburu (s. 60) – odkrywamy na nowo to zapomniane warzywo, prawdziwy skarb zimowej ziemi.

Nie czekaj aż do wiosny, bo już w lutym możesz jeść świeżo, smacznie i zdrowo!

Zapraszam do lektury,
Barbara Komorowska

W numerze przeczytacie :

Trendy i nowości

• Z CZYM TO SIĘ JE? Zrób wietnamską kawę jajeczną, odwiedź festiwale kulinarne, zajrzyj do modnej restauracji i poznaj nowe produkty na rynku|7
• ŚWIĘTUJ STYLOWO. Czerwone bąbelki i przekąska z brie – idealny początek randki|9
• W PIĘCIU SMAKACH. Kolby kukurydzy w oryginalnych posypkach|11
• CIEPŁE PRZEKĄSKI. Sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub na lunch|15

W tym miesiącu

• NALEŚNIKOWA PLANETA. Pankejki, dosy, bliny… Przygotowujemy najsmaczniejsze naleśniki z różnych stron świata|16
• KOLACJA NA WALENTYNKI. Oczaruj swoją drugą połówkę wyjątkowym jak ona menu|24
• WYPIEKI OD SERCA. Zrobione z miłością ciasta i ciasteczka uwiodą każdego|28
• KOSMICZNE CIASTECZKA. Stwórz z dziećmi jadalny Układ Słoneczny|34
• SŁOŃCE W SZKLE. Zimą też można robić przetwory. W lutym zamykamy w słoikach sewilskie pomarańcze, na które trwa właśnie sezon|37
• ŁOSOŚ W PAPILOTACH. Rozpływa się w ustach, a przepis na niego od razu zapadnie Ci w pamięć|42

Zdrowo na co dzień

• DANIA NISKOKALORYCZNE. 5 smakowitych propozycji, by zadbać o figurę przed wiosną|43
• DIETA A WIEK. Co jeść, aby w każdej dekadzie życia zachować zdrowie i sprawność|48
• LŻEJSZA WERSJA. Odchudzone a nadal smaczne kofty jagnięce w sosie curry|50

Historie od kuchni

• RODZINNY OBIAD. Szef z gwiazdką Michelin najbardziej lubi gotować dla swojej rodziny. Jego przepis na dobry obiad? Prostota, lokalne produkty i szczypta miłości|52

GF Inspiruje

• CZAS NA TOPINAMBUR. Zimowy skarb ziemi oczarowuje smakiem w ciepłych sałatkach, zupach i daniach głównych|60
• MODNE WEGE. Tajski ryż brokułowy podkręcony ostrzejszymi przyprawami – gwarantujemy, że skuszą się na niego nie tylko wegetarianie|64
• STEK DO PARY. Czyż istnieje lepszy kawałek mięsa do podziału dla dwojga niż grubaśny stek? Zapraszamy więc na mistrzowską wołowinę|66
• CO NA KOLACJĘ? Ożyw zgrany repertuar kolorowymi i szybkimi w przygotowaniu daniami|73
• WYSZŁY Z PUSZKI. Fasola, mleko skondensowane, pomidory… – masz półkę pełną puszek, a my mamy moc pomysłów, jak je wykorzystać|80

Podróże

• MENU Z KAPSZTADU. Nie bój się egzotycznych nazw, tylko pozwól się zaskoczyć smakami i gorącymi kolorami kuchni Południowej Afryki|85
• CHINY TRADYCYJNIE. Kaczka po pekińsku, zupa z kukurydzy, nadziewane ogórki i żeberka na ostro – flagowe dania różnych części Państwa Środka|90

Co numer

• KORZENNE CIASTO. Kokosowe, pachnące jak chai latte – i tak łatwe do zrobienia!|96
• ZIMOWE MENU. Tom Kerridge serwuje grillowaną makrelę, zapiekankę z jagnięciny i rzepy oraz rabarbar pod imbirową kruszonką|98
• WYPATRZONE NA BLOGU. Na owoce morza w azjatyckim stylu zaprasza autor bloga Kulinarny Odjazd|104
• SZKOŁA GOTOWANIA. Radzimy, jak zmagać się z kulinarnymi wyzwaniami i odkrywamy tajniki warsztatu mistrzów kuchni|106
• CO NA STEK. Dowiedz się, jaki kawałek wołowiny kupić na konkretny rodzaj steku|108
• PODAJEMY HOMARA. Wybierz mięso do ostatniego smacznego kęska i zaserwuj je w supermodny sposób|110

Good Food Edycja Polska 02/2017

Szlakami smaków

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021