„Kuchnia w stylu wolnym” – Mateusz Zielonka
„Kuchnia w stylu wolnym” – Mateusz Zielonka
Książka zwycięzcy szóstego sezonu polskiej edycji programu MasterChef, pełna jest świeżego spojrzenia na popularne dania i składniki. Jej autor, z wykształcenia architekt obrazu, zamiłowany snowbordzista, gotowanie traktuje jako życiową przygodę, a zarazem sposób na obcowanie z naturą. Przepisy w książce podporządkowane są czterem porom roku i zawierają głównie sezonowe, dostępne powszechnie produkty, połączone w niezwykle apetyczny sposób.
Na udział w programie MasterChef zdecydował się spontanicznie, ale od razu wszyscy pokochali kucharza-snowboardzistę. Na casting poszedł tylko i wyłącznie po to, żeby się sprawdzić.
W wywiadach przyznaje, że nie jest wegetarianinem, ale potrawy mięsne je sporadycznie. Na potrzeby programu w tej kwestii zrobił jednak wyjątek i podczas gotowania kolejnych potraw sięgał również po komponent mięsne oraz mleczne.
Chociaż nie ogląda telewizji, wygrał najpopularniejszy program kulinarny. Sezonowość przenosi na talerze, tak samo, jak swój freestajlowy styl jazdy. W kuchni Mateusza nie brak kombinacji, w których czuć rodzinny Wrocław, zakopiańskie stoki czy egzotyczne wyprawy nad ocean.
„Kuchnia w stylu wolnym” to opowieść o dwóch pasjach – do jedzenia i odnajdywaniu swojego „ja” w naturze.
Mateusz Zielonka zabiera Cię do świata fantastycznych smaków i egzotycznych kolorów. Koniecznie zajrzyj do środka! A gdy już zajrzysz… Trudno będzie Ci się oderwać od tych wszystkich przysmaków: miętowej jagnięciny, tortilli hiszpańskiej z batatów, tiramisu truskawkowego czy mini serniczków brownie z solonym karmelem. Znajdziemy tam również przepisy na wiele dań jarskich oraz przysmaków kuchni portugalskiej z najświeższymi owocami morza! W kulinarnej podróży Mateusza towarzyszą mu pozostali uczestnicy programu prezentując kilka charakterystycznych dla ich ulubionych smaków dań.
Mateusz Zielonka o swojej książce mówi: „Styl wolny, czyli freestyle, rozumiany jest przeze mnie jako szereg wyuczonych do perfekcji sztuczek używanych w dobrym stylu w odpowiednim czasie. Na snowboardzie znam setki trików, które przez lata szlifowałem, sprawiając, że teraz czuję się w jeździe bardzo swobodnie. W kuchni panuje dokładnie ta sama zasada. Gotując, ucząc się, smakując, dochodzimy do poziomu pozwalającego z łatwością komponować niezwykłe dania, starając się jednocześnie, by były w jak najlepszym stylu. Po wygranej w programie MasterChef uświadomiłem sobie, jak mało jeszcze o tej sztuce wiem. Mimo że gotuję, odkąd pamiętam, jestem teraz na początku swojej kulinarnej drogi, by gotować na pełnym freestyle’u.”
Źródło: Materiały prasowe
Wydawnictwo: Burda Książki
Oprawa: twarda
Ilość stron: 200