Good Food Edycja Polska 02/2017
Good Food Edycja Polska 02/2017
Polska edycja prestiżowego brytyjskiego magazynu kulinarnego. Znajdziemy w nim przepisy na najlepsze dania kuchni całego świata wraz z praktycznym przewodnikiem, w którym opisano jak samodzielnie je przygotować.
Magazynu do kupienia w kioskach i salonikach prasowych.
Redaktor Naczelny poleca
W lutowym numerze rozsmakowujemy się w tradycyjnej kuchni chińskiej (s. 90) oraz wyruszamy w podróż do Kapsztadu w poszukiwaniu oryginalnych, egzotycznie kolorowych dań Południowej Afryki (s. 85). Cieszymy się ciastami i ciasteczkami robionymi z miłością (s.28) – i to nie tylko z okazji walentynek.
Wgryzamy się w soczyste steki – Tom Kerridge zdradza nam, jak przyrządzić je po mistrzowsku (s. 66). Od rana zapalamy słońce marmoladą z sewilskich pomarańczy (s. 37). Przygotowujemy też rozgrzewające potrawy z topinamburu (s. 60) – odkrywamy na nowo to zapomniane warzywo, prawdziwy skarb zimowej ziemi.
Nie czekaj aż do wiosny, bo już w lutym możesz jeść świeżo, smacznie i zdrowo!
Zapraszam do lektury,
Barbara Komorowska
W numerze przeczytacie :
Trendy i nowości
• Z CZYM TO SIĘ JE? Zrób wietnamską kawę jajeczną, odwiedź festiwale kulinarne, zajrzyj do modnej restauracji i poznaj nowe produkty na rynku|7
• ŚWIĘTUJ STYLOWO. Czerwone bąbelki i przekąska z brie – idealny początek randki|9
• W PIĘCIU SMAKACH. Kolby kukurydzy w oryginalnych posypkach|11
• CIEPŁE PRZEKĄSKI. Sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub na lunch|15
W tym miesiącu
• NALEŚNIKOWA PLANETA. Pankejki, dosy, bliny… Przygotowujemy najsmaczniejsze naleśniki z różnych stron świata|16
• KOLACJA NA WALENTYNKI. Oczaruj swoją drugą połówkę wyjątkowym jak ona menu|24
• WYPIEKI OD SERCA. Zrobione z miłością ciasta i ciasteczka uwiodą każdego|28
• KOSMICZNE CIASTECZKA. Stwórz z dziećmi jadalny Układ Słoneczny|34
• SŁOŃCE W SZKLE. Zimą też można robić przetwory. W lutym zamykamy w słoikach sewilskie pomarańcze, na które trwa właśnie sezon|37
• ŁOSOŚ W PAPILOTACH. Rozpływa się w ustach, a przepis na niego od razu zapadnie Ci w pamięć|42
Zdrowo na co dzień
• DANIA NISKOKALORYCZNE. 5 smakowitych propozycji, by zadbać o figurę przed wiosną|43
• DIETA A WIEK. Co jeść, aby w każdej dekadzie życia zachować zdrowie i sprawność|48
• LŻEJSZA WERSJA. Odchudzone a nadal smaczne kofty jagnięce w sosie curry|50
Historie od kuchni
• RODZINNY OBIAD. Szef z gwiazdką Michelin najbardziej lubi gotować dla swojej rodziny. Jego przepis na dobry obiad? Prostota, lokalne produkty i szczypta miłości|52
GF Inspiruje
• CZAS NA TOPINAMBUR. Zimowy skarb ziemi oczarowuje smakiem w ciepłych sałatkach, zupach i daniach głównych|60
• MODNE WEGE. Tajski ryż brokułowy podkręcony ostrzejszymi przyprawami – gwarantujemy, że skuszą się na niego nie tylko wegetarianie|64
• STEK DO PARY. Czyż istnieje lepszy kawałek mięsa do podziału dla dwojga niż grubaśny stek? Zapraszamy więc na mistrzowską wołowinę|66
• CO NA KOLACJĘ? Ożyw zgrany repertuar kolorowymi i szybkimi w przygotowaniu daniami|73
• WYSZŁY Z PUSZKI. Fasola, mleko skondensowane, pomidory… – masz półkę pełną puszek, a my mamy moc pomysłów, jak je wykorzystać|80
Podróże
• MENU Z KAPSZTADU. Nie bój się egzotycznych nazw, tylko pozwól się zaskoczyć smakami i gorącymi kolorami kuchni Południowej Afryki|85
• CHINY TRADYCYJNIE. Kaczka po pekińsku, zupa z kukurydzy, nadziewane ogórki i żeberka na ostro – flagowe dania różnych części Państwa Środka|90
Co numer
• KORZENNE CIASTO. Kokosowe, pachnące jak chai latte – i tak łatwe do zrobienia!|96
• ZIMOWE MENU. Tom Kerridge serwuje grillowaną makrelę, zapiekankę z jagnięciny i rzepy oraz rabarbar pod imbirową kruszonką|98
• WYPATRZONE NA BLOGU. Na owoce morza w azjatyckim stylu zaprasza autor bloga Kulinarny Odjazd|104
• SZKOŁA GOTOWANIA. Radzimy, jak zmagać się z kulinarnymi wyzwaniami i odkrywamy tajniki warsztatu mistrzów kuchni|106
• CO NA STEK. Dowiedz się, jaki kawałek wołowiny kupić na konkretny rodzaj steku|108
• PODAJEMY HOMARA. Wybierz mięso do ostatniego smacznego kęska i zaserwuj je w supermodny sposób|110
Good Food Edycja Polska 02/2017