Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)
Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)
Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również – Vitelotte noire, Negresse lub Chińskimi truflami, to francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków.
fot. Cschleiermacher/Wikimedia
Pochodzą z Chile i Peru, a od wielu lat uprawiane są we Francji. Pierwsza wzmianka o tym gatunku pojawiła się w XIX wieku, gdzie opisywane są właśnie ziemniaki odmiany Vitelotte. Ich nazwa pochodzi od archaicznego francuskiego vit oznaczającego penisa, którego podobno przypominają kształtem
Ziemniaki Vitelotte charakteryzują się podłużnym, wydłużonym kształtem i są poprzedzielane niewielkimi bruzdami. Skórka jest szaro-fioletowa, miąższ o intensywnym fioletowym kolorze.
Od kuchni…
Ziemniaki Vitelotte doskonale sprawdzają się w kuchni. Nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Efektowny fioletowy kolor pozostaje również po obróbce termicznej. Można przyrządzać z nich puree, który ma maślany, kremowy smak. Ziemniaki truflowe nadają się do sałatek, mięs i serów. Przygotowuje się z nich smakowite chipsy i frytki.
Są bardzo dobre. W smaku przypominają ziemniaki, jednak są nieco bardziej wytrawne. Wiele osób wyczuwa w nich delikatną orzechową nutę, lekko zbliżoną do jadalnych kasztanów. Delikatny miąższ otoczony jest nieco twardszą niż u zwykłego ziemniaka skórką.
Ziemniaki truflowe mają często dość dziwne kształty i rozgałęziania a tzw. oczka są u nich mocniej zagłębione w skórce. Podczas obierania trzeba się więc troszeczkę wysilić, by je dokładnie usunąć
Mocno fioletowe w środku są zazwyczaj największe bulwy. Mniejsze mają również fioletową skórkę, ale ich wnętrze może być całkiem białe. Gdy będziemy gotowali nie obrane, wtedy barwnik ze skórki częściowo zabarwi białe wnętrza.
Gotowanie ziemniaków truflowych trwa trochę dłużej niż w przypadku klasycznych ziemniaków – ok 20-25 minut.
Preferuje się gotowanie w mundurkach – nie tylko zachowują wtedy wiele cennych witamin i minerałów, ale mają także intensywniejszy kolor. Po ugotowaniu skórkę można bardzo łatwo obrać.
Wspaniale smakują również gotowane na parze. Po obraniu można skropić je delikatnie sokiem z cytryny (kwaśne wzmacnia kolor!).
Ziemniaczki truflowe można wykorzystywać jako dodatek do dania głównego, idealny składnik do sałatek oraz w każdy inny sposób jaki przyjdzie nam do głowy.
Wspaniały opis! Dzięki 🙂
Właśnie dzisiaj kupiłam fioletowe ziemniaki, jutro będzie na obiad ,jestem bardzo ciekawa ich smaku.
Polska pisownia być bardzo trudna.
,,fioletowe ziemniaki,jutro będzie na obiad,,
Będąc ciekawy smaku to dziś bym chociaż jednego przyrządził.
Są bardzo smaczne.
Trzeba czytać ze zrozumieniem. ” jutro będzie na obiad pyszne danie”. To był skrót ale nie każdy łapie. A poprawiać to najlepiej siebie.
O proszę !! Wielki strasznie Polak się odezwał ! Kobieta się przejęzyczyła a ten już uwagę zwraca ! Ciekawe co ty miałeś z polskiego ! Nauczyciel polskiego się znalazł.
A ja dzisiaj jadłam lody z fioletowym ziemniakami. Nawet były smaczne
Oj Miśka, nawet nie wiesz jak bardzo pasują lody i vit elotte
Hej wielkie dzięki za wpis !
Też kupiłam, właśnie gotuje. Bardzo dużo było zepsutych, miały dodatkowo lekko brązowe kolory. A może tak ma być. Ale złamało mnie coś w tej wymianie poglądów na temat ziemniaków. Proszę zobaczyć jak wredni jesteśmy wobec siebie, nawet przy temacie ziemniaków. Pani Daria , prawdopodobnie z pośpiechu, nieuwagi zrobiła błąd w sformułowaniu myśli i natychmiast znalazł się Pan Diablo i skrytykował Panią, no a potem już poszło ! Oj Polacy kto nas będzie kochał i szanował, jeżeli my dla siebie jesteśmy wilkołakamy. Nawet wilki nie są tak drapieżne dla siebie jak my, Polacy. Boże zmiłuj się nad nami !
Baja!!słuszne Pani określiła….rozumiem gdyby to były błędy ortograficzne!!!no nic nie poradzimy,widocznie Tego Pana ten błąd bardzo zdenerwował….trzeba Go również zrozumieć!!!!!