Kurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić
Kurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić
Kurka, czyli pieprznik jadalny, to grzyb występujący w lasach całej Polski. Rośnie gromadnie, po kilkanaście sztuk. Zbiera się je od połowy czerwca do października. Kurki mają delikatny aromat, są twarde i można dodawać je do wielu potraw. Miąższ mają korzenny o lekko owocowy zapachu, a w smaku są łagodne z delikatnym pieprzowym posmakiem.
Pixabay
Kurki od kuchni
Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią dodatek lub są podstawowym składnikiem wielu kremów i sosów. Możemy je podać do pieczonych mięs a podsmażone na maśle są znakomitym dodatkiem do jajecznicy. Musicie jednak pamiętać, by nie smażyć ich zbyt długo, gdyż wtedy mocno twardnieją.
Kurki są także wyśmienitym składnikiem nadzienia do pierogów i naleśników. To wspaniały składnik zup oraz dodatek do makaronów. Można je zapiekać w kruchym cieście lub pod beszamelem.
Kurki dusimy troszkę dłużej niż inne grzyby. Sok, który wytworzy się podczas smażenia, po uzupełnieniu np. białym winem, stanowić może znakomitą bazę do sosów dodawanych np. do drobiu czy łososia. Kurki możemy również marynować w occie, a także mrozić.
Mrożone kurki podobnie jak świeże są doskonałym dodatkiem do wielu dań i przy odpowiednim przygotowaniu możemy je trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.
Jak oczyścić i umyć kurki
Kurki z których będziecie przygotowywali ulubione potrawy jak i te które będą przeznaczone do mrożenia trzeba najpierw oczyścić.
Dokładne oczyszczenie może sprawiać jednak problem. Teoretycznie najlepiej było by obierać je na sucho, oczyścić z piasku, listków i ściółki za pomocą pędzelka. Jest to jednak bardzo czasochłonne, dlatego najlepszym sposobem i do tego bardzo szybkim jest kąpiel w misce z ciepłą wodą z dodatkiem soli.
Warto tutaj dodać, że długie moczenie i przemywanie pod bieżącą wodą nie służy grzybom, ale ten sposób nie zaszkodzi waszym kurkom.
Czyszczenie :
- Na początek poodrywaj uszkodzone fragmenty grzybów, i powybieraj ewentualne większe listki oraz kawałki ściółki.
- Kurki umieść w misce, posyp solą, a następnie zalej wrzącą wodą
- Zalane wrzątkiem kurki delikatnie zamieszaj łyżką i odczekaj chwilę. Dzięki temu resztki zanieczyszczeń opadną na dno a czyste kurki wypłyną do góry.
- Odczekaj chwilę a następnie odłów kurki przy pomocy cedzaka i połóż je na duże sitko aby pozbyć się wody. Jeżeli grzyby były bardzo brudne a na kurkach nadal widoczne są zanieczyszczenia płukanie możesz powtórzyć jeszcze jeden lub dwa razy.
Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie?
Świeże kurki dostępne są tylko jesienią, suszenie im nie służy gdyż tracą wtedy większość swojego wspaniałego smaku i aromatu. Dzięki mrożeniu możecie cieszyć się kurkami oraz ich wspaniałym smakiem jeszcze długo po sezonie.
Nie wiem jak to jest u was, ale u mnie zawsze gdy przychodzi okres na kurki, szparagi, bób lub inne sezonowe produkty nigdy nie ma na tyle czasu, żeby się nimi nacieszyć tak naprawdę do „końca”. Zawsze pozostaje jeszcze w głowie mnóstwo niespełnionych pomysłów, przepisów, inspiracji i niestety okazuje się, że jest już za późno i trzeba czekać kolejny rok, na kolejny sezon 🙂
Właśnie dlatego, żeby się ustrzec przed takimi sytuacjami, dobrze jest odpowiednio przechować swój ulubiony produkt na dłużej!
Mrożenie :
Dużo osób skarży się, że mrożone kurki są gorzkie. Gorzki smak nie jest wymysłem – faktycznie często się to zdarza, a nasilenie goryczy bywa różne. Nigdy nie mamy np. pewności jak zostały przygotowane i zamrożone kurki kupione w sklepie.
Idealnym sposobem na uniknięcie ewentualnego gorzkiego smaku mrożonych kurek jest poddanie grzybów działaniu wysokiej temperatury, najlepiej poprzez krótkie blanszowanie w bardzo gorącej wodzie.
Pixabay
Pamiętajcie, że gorzknienie mrożonych kurek wiązane jest też często z długim czasem ich przechowywania. Aby ograniczyć problem nie należy zamrażać kurek na okres dłuższy niż 6-8 miesięcy.
- Zagotuj sporą ilość osolonej wody. Utrzymując ją w temperaturze bliskiej wrzenia, wrzuć oczyszczone wcześniej kurki i pozostaw je w wodzie na 3 minuty.
Pamiętaj – celem jest sparzenie grzybów, a nie ich ugotowanie!
- Następnie odcedź grzyby z wrzątku i szybko przelej zimną wodą.
- Kurki dobrze odcedź i poczekaj aż podeschną. Dobrze jest rozłożyć je na ręczniku kuchennym, w celu lepszego osuszenia.
- Ostudzone grzyby dzielimy na porcje do woreczków i zamrażamy.
Pamiętajcie, że w chwili wkładania kurek do torebek na mrożonki grzyby powinny być względnie suche. Nie przesuszone, ale duża wilgoć na ich powierzchni może sprawić, że się skleją. Może to być problem, gdy będziecie chcieli wyjąć z torebki tylko część grzybów.
Mrożone kurki wrzucaj od razu do wrzątku lub na oliwę z pominięciem procesu rozmrażania.
Inne sposoby :
Oprócz blanszowania możemy jeszcze w inny sposób poddać grzyby działaniu wysokiej temperatury w celu ich zamrożenia :
- Sposób pierwszy : oczyszczone grzyby, (według przepisu wyżej) odcedź na durszlaku i wrzuć na gorącą suchą patelnię. Odparowuj wodę tzn. smaż do chwili, aż pozbędziesz się płynu. Trwa to ok 3-5 min. Następnie kurki ostudź i włóż do woreczków.
- Sposób drugi : oczyść grzyby według przepisu powyżej. Na patelni, na średnim ogniu roztop odrobinę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć grzyby i mieszaj od czasu do czasu. Kurki podsmaż do chwili, aż puszczą soki, a następnie ponownie je wchłoną. (około 5-10 min). Ostudź i włóż do woreczków. (opcjonalnie można również z kurkami podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę)
Rewelacyjnie ! Jeszcze nigdzie nie znalazłam tak pełnego , dokładnego opisu.