„Schronisko Smaków. Moja góralska kuchnia” – Nowa książka Magdy Gessler
Magda Gessler i górale – to mieszanka pełna temperamentu i… smaku. Gwiazda Kuchennych rewolucji zrealizowała swoje marzenie o restauracji w Tatrach. I połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znajdzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę – choć w unowocześnionej wersji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych.
„Książka, którą oddaję w Państwa ręce, to nie tylko kilkadziesiąt przepisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostrożnie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną – pełną barw, dźwięków i obrazów – tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona Schroniska smaków była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry“.(Magda Gessler)
Nowa książka Magdy Gessler to zbiór ponad kilkudziesięciu przepisów, w których tradycja Podhala łączy się z wiedzą i doświadczeniem znanej restauratorki. Ale to nie wszystko, bo „Schronisko smaków” nie jest tradycyjną książką kulinarną, to przede wszystkim album o kulturze Podhala i zaproszenie do poznania tych okolic.
„Schronisko Smaków. Moja góralska kuchnia”
Liczba stron: | 176 |
Wymiary: | 18,0×25.5 cm |
Data wydania: | 2016 |
W książce znajdziemy przepisy na góralskie dania w autorskiej wersji Magdy Gessler. Jest kwaśnica z wędzonym żeberkiem, klasyczna tatrzańska jajecznica, pieczony pstrąg, smalec, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki… Są również przepisy na desery na przykład pączki zbójeckie czy diabelski mus czekoladowy. Ogółem są 42 przepisy , każdy ze zdjęciem , propozycją podania oraz listą składników wraz z opisem przygotowania krok po kroku.