• Home
  • Ryby
  • Smażona polędwica z dorsza w złocistej panierce

Smażona polędwica z dorsza w złocistej panierce
Szybko, prosto i pysznie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

2 kawałki polędwiczki z dorsza (ok. 300-400g)
2 łyżki mąki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki w proszku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól i świeżo zmielony pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Smażona polędwica z dorsza w złocistej panierce
Dorsz to jedna z ryb, która bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest idealnym „materiałem” na szybki obiad.
Chyba najłatwiej i najszybciej przyrządzić ją smażąc na patelni. Ma pyszne i delikatne mięso. Wystarczy przyprawić ją tylko solą i pieprzem. Smakuje wspaniale, jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku.

Ważne, aby nie smażyć, piec czy gotować dorsza zbyt długo, gdyż możemy go przesuszyć, a podstawą jego smaku jest soczystość i idealnie rozdzielające się „płatki” mięsa.

Zapraszam do kuchni.

Kroki

1
Zrobione

Rybę opłucz pod strumieniem świeżej wody a następnie bardzo dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Posól i popieprz z obu stron. Odstaw na 10 min.

2
Zrobione

Pomieszaj mąkę z kurkumą oraz papryką w proszku.
Panieruj ryby z obu stron w mieszance mąki i przypraw. Nadmiar mąki strząśnij.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej.
Włóż ryby i smaż przez ok. 3-4 minuty (długość smażenia zależy od grubości filetów.)
Delikatnie przewróć rybę na drugą stronę (najlepiej za pomocą widelca i łopatki, aby ryba się nie połamała) i smaż kolejne 3-4 minuty.

4
Zrobione

Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Dorsza nie można smażyć zbyt długo, ponieważ zamiast soczystego mięsa, otrzymamy suchy i mało smaczny kawałek.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika
Następny przepis
Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem
Poprzedni przepis
Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika
Następny przepis
Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem

Dodaj swój komentarz