Sałatka z zielonymi szparagami i chorizo
Chrupiące zielone szparagi, aromatyczna chorizo , płatki parmezanu, soczyste oliwki

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g zielonych szparagów (pęczek)
12-15 szt. oliwek bez pestek
100 g kiełbasy chorizo
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli można zastąpić szalotką
2 łyżki parmezanu w płatkach
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy
cukier
sól
pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z zielonymi szparagami i chorizo

Jeżeli wpadnie Wam w ręce pęczek zielonych szparagów, to koniecznie musicie je wykorzystać według tego właśnie pomysłu, czyli szybkiej, smacznej i sycącej sałatki z dodatkiem lekko podsmażonej kiełbaski chorizo, płatków parmezanu i zielonych oliwek.

 

 

Do sałatki nie potrzeba zbyt wielu dodatków, gdyż podsmażona suszona kiełbasa pełna jest przypraw i idealnie oddaje swój charakterystyczny smak całej potrawie.

 

Zapraszam więc do kuchni.. Będzie szybko, prosto, smacznie i bardzo efektownie!

Kroki

1
Zrobione

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki. Zielonych szparagów nie trzeba obierać!

Chwytając palcami za końce łodyg, odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu).

2
Zrobione

Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 7-8 minut.
Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz i osusz.

Szparagi przekrój wzdłuż i pokrój na równe kawałki.

3
Zrobione

Chorizo pokrój na cienkie plasterki i lekko podsmaż na patelni.

4
Zrobione

Oliwki przekrój na pół, cebulę pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

5
Zrobione

Ocet wymieszaj z czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i cukru
Szparagi, chorizo i oliwki ułóż na półmisku. Dodaj cebulę, skrop sosem i posyp płatkami parmezanu.

Smacznego!

Featured Image
Poprzedni przepis
Faszerowane jajka na kilka sposobów
Następny przepis
Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów
Featured Image
Poprzedni przepis
Faszerowane jajka na kilka sposobów
Następny przepis
Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów

Dodaj swój komentarz