Sałatka z kurkami i kaszą bulgur

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

150 g kurek
150 g czerwonych winogron
50 g kaszy bulgur
2 łyżki oleju
mix sałat
sól, pieprz
2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
kawałek sera feta (do posypania sałatki)
SOS:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z kurkami i kaszą bulgur

Bardzo kolorowa, smaczna,  lekka i sycąca sałatka.  Z pewnością sprawdzi się jako daniem głównym na lunch lub kolację.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kaszę bulgur możecie zastąpić np kuskusem lub inną ulubioną kaszą.

Zapraszam do kuchni…

 

Kroki

1
Zrobione

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Winogrona pokrój na połówki.

2
Zrobione

Kurki przepłucz szybko pod bieżącą wodą, osusz a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
Smaż około 2 minut na średnim ogniu do czasu aż płyny odparują.
Posól, popieprz i smaż jeszcze około 1-2 min. do chwili, aż będą miękkie i lekko chrupiące.

3
Zrobione

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.

4
Zrobione

Na talerzu lub w misce ułóż mix sałat. Dodaj przestudzoną kaszę oraz kurki.
Dosyp orzechy oraz winogrona. Całość delikatnie wymieszaj.

Polej sałatkę sosem, na górze rozkrusz ser.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Pyszne ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką
Następny przepis
Chrupiące placki ziemniaczano-cukiniowe z aromatycznym gulaszem
Poprzedni przepis
Pyszne ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką
Następny przepis
Chrupiące placki ziemniaczano-cukiniowe z aromatycznym gulaszem

Dodaj swój komentarz