• Home
  • Makaron
  • Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 500-600 g filetu z łososia
150 g (ulubionego) grubszego makaronu
1 bakłażan (ok. 200 g)
14 pomidorków koktajlowych
50 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki masła
oliwa
1 mała papryczka chili
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
ok. 20 listków świeżej bazylii
szczypta cukru
MARYNATA :
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka papryki w proszku
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Szybka i zdrowa propozycja na pyszny i lekki obiad, lunch lub idealną kolacje we dwoje. Posiłek, który pozwoli Wam poczuć zdrową sytość.

Idealnie zamarynowany i rozpływający się w ustach łosoś upieczony w piekarniku, podany z dodatkiem makaronu, świeżych pomidorków i dojrzałego bakłażana – smakuje wybornie!

To smaczne danie przygotujecie dosłownie w pół godziny. Zamiast małych pomidorków koktajlowych możecie użyć większych, pokrojonych w kostkę.

Będzie smacznie, szybko i zdrowo.. Zapraszam do kuchni.

 

Do przygotowania tego dania użyłem bakłażana japońskiego zwanego też chińskim. Jest to jedna z wielu odmian bakłażana.

Bakłażany posiadają kolory od białego przez zielone karbowane do bardzo ciemnych, takich które kupujemy zazwyczaj w sklepie.

Odmiana japońska jest delikatniejsza w smaku i mniej gorzka. Bakłażany japońskie są okrągłe, wielkości piłeczki tenisowej lub cienkie i długie, najczęściej w kolorze jasno fioletowym lub jasno fioletowym z białym „marmurkiem”.

Do przepisu użyjcie oczywiście bakłażana, którego po prostu kupicie w sklepie.

Kroki

1
Zrobione

Wymieszaj składniki marynaty.
Łososia opłucz i osusz. Przekrój większe kawałki na równe porcje.
Dopraw rybę solą, pieprzem i obtocz dokładnie w marynacie.
Pozostaw na kilkanaście minut do zamarynowania. Najlepiej na ok. 1 godzinę.

2
Zrobione

Zagotuj osoloną wodę, wrzuć makaron i gotuj do chwili, aż będzie al dente. Odcedź.

3
Zrobione

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Łososia wyjmij z marynaty i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Skrop olejem, delikatnie dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez ok. 17-18 min.

4
Zrobione

Czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj. Bakłażana pokrój na równe ok. 1,5 cm kawałki.

5
Zrobione

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Dodaj bakłażany.
Smaż na średnim ogniu przez około 4 minut. W połowie smażenia posól oraz dodaj czosnek z papryczką chili.
(Podczas smażenia można skrapiać patelnię odrobiną wodę, aby bakłażan nie przywierał do dna.)

6
Zrobione

Dodaj na patelnię masło, oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wlej wino. Duś wszystko razem na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu - do chwili aż pomidorki zmiękną i skórka zacznie z nich odchodzić.

7
Zrobione

Dodaj na patelnię ugotowany i odcedzony makaron oraz listki bazylii. Wymieszaj, chwilę podgrzewaj .
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Wymieszaj i i podawaj.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Insalatina (Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami)
Następny przepis
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem i pomidorami
Poprzedni przepis
Insalatina (Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami)
Następny przepis
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem i pomidorami

Dodaj swój komentarz