• Home
  • Inne
  • Pieczarki faszerowane jarmużem z serkiem mascarpone

Pieczarki faszerowane jarmużem z serkiem mascarpone

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
20-25 sztuk średniej wielkości pieczarek
4 garście jarmużu
1 serek mascarpone (250g)
1 łyżka masła
olej
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki parmezanu
1/2 szkalnki bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżka serka ziołowego (opcjonalnie) ja dodawałem Almette
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczarki faszerowane jarmużem z serkiem mascarpone zapieczone pod parmezanową posypką to znakomite i pyszne danie w którym na pewno się zakochasz. To świetny pomysł na szybką i łatwą przystawkę. Doskonale sprawdzi się również jako przekąska na przyjęcie, a także jako dodatek do obiadu.

Pieczarki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno są równie dobre a co ważne są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Zagotuj w garnku wodę. Jarmuż oczyść z grubych łodyg i wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 5 minut. Przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Pozostaw do odsączenia. Następnie pokrój na małe kawałki.

2
Zrobione

Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką. Wytnij lub wyłam delikatnie nóżki, tak żeby nie połamać kapeluszy.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej dodaj masło i wrzuć pokrojone w drobna kostkę nóżki grzybów oraz czosnek. Smaż około 2 minut, aż woda z grzybów odparuje.

4
Zrobione

Dodaj pokrojony jarmuż i smaż wszystko jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodaj serek mascarpone i (opcjonalnie) łyżkę serka ziołowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj aż ser się rozpuści i wszystko dobrze się połączy. Zdejmij z kuchenki.

5
Zrobione

Posmaruj kapelusze pieczarek olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka). Posmaruj olejem również naczynie żaroodporne i poukładaj w nim pieczarki.. Posól je delikatnie najlepiej sola gruboziarnistą. Kapelusze pieczarek napełnij farszem. Bułkę tartą oraz parmezan wymieszaj w miseczce i posyp z wierzchu każdą pieczarkę.

6
Zrobione

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 12-15 min. Do złotego koloru. Smacznego! :)

Poprzedni przepis
Makaron Tagliatelle z jarmużem, fasolą i pieczarkami
Następny przepis
Sałatka z brokułami i mozzarellą
Poprzedni przepis
Makaron Tagliatelle z jarmużem, fasolą i pieczarkami
Następny przepis
Sałatka z brokułami i mozzarellą

jeden komentarz Ukryj komentarze

Genialne ! Idealne nie tylko na obiad i kolację, ale także jako przekąska dla gości. Sprawdzaja sie zarowno na cieplo, jak i na zimno.Przygotowałam z jarmużem, oraz w wersji ze szpinakiem -polecam 🙂 !

Dodaj swój komentarz