Cukinia na ciepło duszona na winie w śmietanowym sosie
Białe wino, czosnek, cebula, gałka muszkatołowa, śmietanka

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

2 średnie cukinie (ok. 700g)
mała cebula
ząbek czosnku
2-3 łyżki masła
150 ml białego wytrawnego wina
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
szczypta cukru
posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Prosta i szybka do zrobienia

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Cukinia na ciepło duszona na winie w śmietanowym sosie

Idealna jako jarzynka do dań obiadowych lub jako pyszny dodatek do grillowanych mięs. Bardzo dobrze smakuje np. z kotletem schabowym zastępując klasyczną zasmażaną kapustę lub z upieczonym udkiem kurczaka.

Cukinie przyrządzicie bardzo szybko i jest wyjątkowo smaczna. Duszona na białym winie z dodatkiem czosnku, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz śmietanki kremówki po prostu rozpływa się w ustach.

Do przygotowania wystarczy tylko jedna patelnia.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Cukinię umyj i razem ze skórką pokrój w kostkę (około 1cm)

2
Zrobione

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij.
Dodaj cukinię i smaż kilka minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodaj szczyptę cukru.

3
Zrobione

Wlej wino i duś na małym ogniu do chwili, aż cukinia będzie al dente ok. 5-6 minut. Uważaj żeby jej nie "rozgotować". Ma być miękka, ale lekko chrupiąca.

4
Zrobione

Dodaj przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Śmietany wymieszaj razem i wlej na patelnię. Zagotuj.
W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.

Podawaj na ciepło.
Smacznego!

Opcjonalnie - cukinię możesz doprawić jeszcze kilkoma kroplami cytryny.
Przed podaniem możesz ją posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Poprzedni przepis
Bakłażanowe Mini Pizze
Następny przepis
Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą
Poprzedni przepis
Bakłażanowe Mini Pizze
Następny przepis
Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą

Dodaj swój komentarz