Chrupiące placki ziemniaczano-cukiniowe z aromatycznym gulaszem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

PLACKI:
ok. 600 g obranych ziemniaków
1 nieduża cukinia (ok. 200-250 g)
1 średnia cebula
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
śmietana 18% - do polania placków
olej do smażenia
GULASZ:
600-700 g łopatki wieprzowej
1 średnia czerwona papryka
3 średnie ogórki kiszone
1 puszka krojonych pomidorów
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
10 pieczarek
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2-3 łyżeczki kminku mielonego
sól
pieprz
cukier
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Chrupiące placki ziemniaczano-cukiniowe z aromatycznym gulaszem

Placki ziemniaczane w połączeniu z pysznym gulaszem to klasyka polskiej kuchni. W zależności od regionu przybierają różne nazwy.
Są więc plackami po węgiersku, po myśliwsku, po zbójnicku czy też jadłem drwala, ale jedno je łączy – wszystkie ich wersje są przepyszne.

 

Przygotowując gulasz do placków wiele zależy od waszej wyobraźni. Można do niego dodawać np. paprykę, pieczarki, marchewkę oraz wiele innych warzyw.

Tym razem bardzo aromatyczna propozycja placków z lekko pikantnym gulaszem z dodatkiem pieczarek, papryki, pomidorów, kiszonych ogórków oraz idealnego zestawu przypraw.
To taka moja mała „inspiracja” wzorowana na przepisie Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”.
Placki przygotowane są z mieszanki ziemniaków oraz cukinii. Możecie bez problemu przygotować je również z samych ziemniaków.

Placki są naprawdę przepyszne. Po prostu niebo w gębie

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

GULASZ:

Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Posól. popieprz, posyp dokładnie papryką i kminkiem.
Odstaw na kilka minut.

2
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej.
Przesmaż mięso partiami na złoty kolor i przełóż do garnka.

3
Zrobione

Cebulę pokrojoną w kostkę wrzuć na pozostały po smażeniu tłuszczu i zeszklij.
Dodaj paprykę pokrojoną w paseczki, pieczarki oraz drobno posiekane ogórki kiszone.
Smaż wszystko razem na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu - ok. 5-7 min

Dorzuć pomidory i smaż jeszcze chwilę.

4
Zrobione

Warzywa przełóż do mięsa. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dolej 2 szklanki wody.

Doprowadź gulasz do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień.
Duś pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż sos się zredukuje a mięso będzie odpowiednio miękkie.

W trakcie gdy gulasz dochodzi przygotuj placki.

5
Zrobione

PLACKI:

Ziemniaki obierz i zetrzyj razem z cukinią na tarce o małych oczkach.
Cukinie ścieraj razem ze skórą.

Odłóż warzywa na 10 minut, aby puściły wodę.
Wodę odlej, ziemniaki z cukinią odciśnij.

6
Zrobione

Cebulę posiekaj lub zetrzyj na drobnej tarce.
Wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajka.

Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

7
Zrobione

Na patelnię wlej dość dużą ilość oleju. Mocno go rozgrzej.
Dużą łyżką lub chochelką nakładaj ciasto z ziemniaków. Uformuj dwa większe placki.

Smaż na złoty kolor z obu stron.
Uważaj przy przewracaniu na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.

8
Zrobione

PODPOWIEDŹ:

Zaraz po usmażeniu układaj placki na chwilę na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

9
Zrobione

Placki ułóż na talerzach i polej gulaszem.
Na górę połóż drugiego placka, polej delikatnie sosem, zrób kleksa z kwaśnej śmietany i od razu podawaj.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Sałatka z kurkami i kaszą bulgur
Następny przepis
Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym
Poprzedni przepis
Sałatka z kurkami i kaszą bulgur
Następny przepis
Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym

Dodaj swój komentarz